Kum tepsisi terapisi Freud’un öğrencisi olan Carl G. Jung’tan etkilenmiştir. M Lowenfeld ‘yer oyunlar’ kitabından etkilenerek kum tepsisi terapisini uygulamaya başlamıştır. Böylece bu ekol literatüre kazandırılmıştır. Kum tepsisi terapisinde bireye, iç dünyasını yansıtan bir dünya kurmasına imkan verilir. Bazen sözler bireyin kendini ifade etmesi için yetersiz kalır. Bireyin iç dünyasında derinlerde bir yerde ulaşılmayan ışık görmemiş bir nokta vardır. Kum tepsisi terapisi bu noktaya ulaşmayı amaçlar. Dil susar eller konuşur, sözcükler ise minyatürlerdir. Kum tepsisinde birey kendi bütünlüğüne yaklaşabileceğini kavrar. Tepsiyi hazırlayan kişi içsel bir resmi görünür kılmayı başarır ve bu şekilde iç ve dış arasında bir bağlantı kurulmaya başlar.
Kum oyununda, insanın bütünlüğe yaklaşabileceği hemen anlaşılır. Bu şekilde, çıkmaza girmiş kavramlarımızın ve korkularımızın daralan perspektifini kırmak ve oyunda kendi derinliğimizle yeni bir ilişki bulmak mümkün hale gelir. Oyunun içinde olan kişi, içsel bir resmi görünür kılmayı başarır. Böylece iç ve dış arasında bir bağlantı kurulur
- Travma sorunları
- Stres sorunları
- Ebeveyn sorunları
- İhtiyaç sorunları
- Aynı zamanda öykülerle terapi, EMDR, sanat terapisi, BDT ekolleri ile entegre edilerek uygulanabilir.
Ön görüşme yapılır. Terapiye karar verildikten sonra ilk seansta kumla tanıştırılır ve sohbet edilir, sonrasında kum tepsisi terapisi uygulanmaya başlanır. Seans süresi 45 dakikadır. Ortalama seans sayısı 12-18 seanstır. Yetişkin bireylerde uygulanırken her hafta bireyle görüşme yapılır, sonlandırma kararo verildiğinde de yetişkinle görüşme sağlanır. Çocuk – ergen bireylerde uygulanırken 3 seansta bir ebeveynle görüşme sağlanır. Terapi sürecinin sonlandırılmasına karar verildiğinde son 3 seans bireye sonlandırmaya dair bilgilendirme yapılır.
10 yaş ve sonrası için uygulanır.