İz Danışmanlık

Çalışma Saatlerimiz: Salı-Cumartesi 11:00 - 18:00

İLETİŞİM

İletişim Bilgileri

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

Oyun nedir?

Oyun, amacı eğlence olan bir eylemdir ve evrenseldir, oyun oynamak doğuştan gelen bir eylemdir. Oyun bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve bunun gibi bir çok yönder gelişmey sağlar. Eğitici ve öğreticidir.

Oyun çocuğun dilidir. Oyuncaklar kelimeleridir.

Oyun, iyileştirir…
 

Çocuk merkezli oyun terapisi (ÇMOT) nedir?

Çocuk merkezli oyun terapisi, Carl Rogers’ın danışan merkezli terapinin çocuklara uygulanması sonucu kullanılmaya başlanmış bir ekoldür. ÇMOT farklı sorun ve ihtiyaçlara sahip olan çocuklar için geliştirilmiş oyun terapi ekollerinden biridir. İsminden de anlaşıldığı gibi çocuğu merkeze alan, çocuğa kendini ifade edebilmesi için gerekli ortamı sağlayan algı ve ifadelerini anlamamıza yardımcı olan ve çocuğun kendini iyileştirebilme potansiyeline ve güçlü yanlarına odaklanan oldukça önemli bir terapi sürecidir. Çocuk iyileşmeyi içinde taşır, çocuk oynayarak iyileşir.

Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oynar…
 

Nerelerde uygulanır?

- Travma sorunları (fobiler, bağlanma problemleri, ayrılma anksiyetesi, stres bozukluğu, alt ıslatma, tırnak yeme, psikolojik temelli uyku problemleri vb.)
- Ebeveynlik sorunları (kaygılı, müdahaleci, sınırsız, korumacı vb. ebeveyn tutumlarının sonucunda)
- Stres sorunları (boşanma, taşınma, pandemi, okula başlama vb.)
- İhtiyaç sorunları ( sevgi, ilgi, güven, onay, takdir vb.)

 

Süreç nasıl işler?

Ön görüşmede ebeveynle görüşülür. Terapi kararı verildikten sonra çocukla görüşülür ve süreç başlar. Yapılandırılmış oyun terapi odasında uygulanır. Seans süresi 45 dakikadır. Ortalama seans sayısı 12-18 seanstır. İlk 6 seans çocukla gerçekleştirilir, sonrasında her 3 seansta bir ebeveyn bilgilendirmesi ve görüşmesi yapılır. Terapi sürecinin sonlandırılmasına karar verildiğinde son 3 seans çocuğa sonlandırmaya dair bilgilendirme yapılır.

Hangi yaş grubuna uygulanır?

2-10 yaş arası çocuklara uygulanır.